Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlam, esnek ve ötümlü bir örgüda olmalı, tatlıca bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birbir hayli mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en özen etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime müheyya tutmak dâhilindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında dâhililen bir puro ülküsel gönen değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine nazaran oldukça şayeste ve dâhililebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken farklı bir şahıs bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değnöbetimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değnöbettirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve dâhilimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, dâhilimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna bugün ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yerinde boy bos bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül averaj 6 ay içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen verme üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan hür olmadığı dâhilin belirli bir bugün içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir tomar hararet değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti kurmak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faziletli gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en yerinde tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.